Eğitim Sistemi Araştırması - Kayaüstü Resim (Rock Art/Petroglif) Araştırmaları
Sayfa: 1/6
Türkiye’de Finlandiya, Grigoriy Petrov’un kaleme aldığı ve Türkçeye defalarca çevrilen “Beyaz Zambaklar Ülkesi” olarak bilinir. Finlandiya’nın kalkınma mücadelesini ve mücadelenin sonunda nasıl kalkındığını anlatan bu kitabı 26 yıllık hocalık hayatımda hemen hemen bütün öğrencilerime okuttum. Kitaptan anlaşıldığına göre Finlandiya eğitim sorunlarını çözerek kalkınmıştır. Gerçekte de öyledir. Bütün dnyada kalkınan ülkeler eğitim sorunlarını çözmüş ülkelerdir.
Bilindiği gibi OECD ülkeleri arasında Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (Programme for International Student Assessment) PISA’da Finlandiya en başarılı ülkedir. Bu durum Finlandiya eğitim sistemini ilgi çekici duruma getirmiştir. Bu başarıyı nasıl yakaladıkları benim için de hep merak konusu olmuştur.
Finlandiya Eğitim Sitemi, ana Dili Öğretmeni Yetiştirme Programları konularında inceleme ve gözlem yapmak, Finlandiya’nın Petroglif alanları konusunda araştırmalar yapmak üzere 26 Kasım – 1 Aralık 2013 tarihleri arasında çalışma arkadaşım Okt. Celal Can Çakmakçı ile birlikte Finlandiya’ya bir araştıra gezisi düzenlenmiştir. İnceleme, Finlandiya’da öğretmen yetiştirmenin bir numaralı Üniversitesi Turku Üniversitesinde ve Turku Üniversitesi Uygulama Okulunda gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Eğitim Fakültesinde incelemelerde bulunulmuş, öğretmen yetiştirme konusu masaya yatırılmıştır. Sonra stajer ve yetişen öğretmenlerin uygulama okulundaki faaliyetleri gözlenmiştir.
Eğitim konusunda yapılan incelemelerde sonra Finlandiya’nın Kayaüstü Resim/Yazı (Petroglif / Rock Art) alanlarına inceleme gezisi düzenlenmiştir. Bu çerçevede Turku, Helsinki ve ülkenin güney bölgelerinde tesit edilen Kayaüstü Resim/Yazı (Petroglif / Rock Art) alanlarına inceleme yapılmıştır.
Bu arada Finlandiya’nın kalkınma meşalesini ateşleyen Johan Vilhelm Snellman (1806–1881), Beyaz Zambaklar Ülkesi adlı kitaptan dolayı çok eski dostum olmuştu. Hep merak etmiştim onu. Hatta bu kitabı okuttuğum öğrencilerimin de hocası olmştu Snellman. Benim bütün öğrencilerim yaben tanır onu. Bu gezide Snellman konusunda da araştırmalar yapma fırsatı buldum. Üzülerek gördüm ki kitabı Finliler bilmiyor. Finlandiya’da bir kez basılmış. Başka da basılmamış. Kimse de okumamış. Helsinki’de belki 100 Finliye Snellman’ın heykelin nerede olduğunu sordum. Bilemediler…. İlginç değil mi?

