Türk Ninnileri Kitabımız Yayımlandı
Necati Demir-Fikriye Demir, Türk Ninnileri, Sarkaç Yayınları, Ankara 2010, 351 s.
Ninni derleme çalışmalarımız, 22 yıl önce Gaziantep'in Sarısalkım Ortaokuluna Türkçe Öğretmeni olarak atandığımız 1987 yılında başlamıştır. Daha sonraki yıllarda Türkiye'nin hemen her yöresinde, çeşitli konularda alan araştırması yaparken ninniler konusu üzerinde özellikle durulmuş ve zenginleştirmiştir.
İlk alan araştırmalarına çıktığımızda ninni derlemek aklımızdan hiç geçmediğini itiraf etmek isteriz. Zira ninni söyleme geleneğinin can çekiştiğini düşünmemiştik bile. Fakat çalışmalarımız sırasında gördük ki kaynak şahısların en az bildiği tür ninnilerdir. Durum böyle olunca ninniler konusuna yoğunlaştık. Şunu da belirtmek gerekir ki yoğunlaşmak da çok şey değiştirmedi. Israrla ninniler üzerinde durmamıza rağmen ninni bilen kaynak şahsa çok nadir rastladık. Bütün bunları özetleyecek olursak ninni bilen kaynak şahıslar artık tarihe karışmak üzeredir. Bir başka söyleyişle Türk milletinin bu konudaki binlerce yıllık birikimi tarihin karanlıklarına doğru hızla ilerlemektedir. Bu kitapta yazıya dökülen her satır, yok olmaktan kurtarılan bir hazinedir.
Doğal ortamda, teyp kasetlerine kaydederek, bazen de öğrencilerimizin yardımıyla derlenilen ninniler; yıllarca tek tek fişlenerek biriktirilmiş; "Türk Ninnileri Arşivi" oluşturulmuştur. Bu eserde yer alan ninniler, yaklaşık 22 yıllık bir çalışma sonucunda oluşturulan "Türk Ninnileri Arşivi"mizin bir bölümüdür.
Türk Ninnileri, ninniler konusundaki yayınımızın ilk aşamasıdır. Bu cildin içerisinde bulunan ninniler, önce konularına göre tasnif edilmiştir. Eser içerisinde konulara göre bölümler oluşturulmuş, amacımız daha çok ninni metinlerini yayımlamak olduğu için, bölümlerdeki ninniler hiçbir ayrıntıya girmeden dizilmiş ve numaralandırılmıştır. Türk Ninnileri, adlı çalışmamızda 1651 adet ninni bulunmaktadır.
Bu cildin içerisinde yer alan ninnilerde geçen mahallî kelime ve deyimler ile ifade biçimleri için bir sözlük hazırlanmış, anlamları karşılarına not edilmiş ve eserin sonuna yerleştirilmiştir. Ses yansıması kelimelere ise sözlükte yer verilememiştir.
Türk sözlü kültürünün ürünü olan ninniler konusunda, bundan sonra böyle bir çalışmanın hazırlanması hemen hemen imkânsızdır. Benzeri bundan sonra hazırlanamayacak bir kaynak eseri Türk milletine, dünyaya ve okuyucularımıza sunmanın mutluluğunu taşımaktayız.
Ninniler konusundaki çalışmamız, eğer imkânlarımız el verirse, son ninniyi derleyene ve yayımlayana kadar devam edecektir. Doğal ortamda hiçbir müdahale yapmadan derlediğimiz bu ninniler, seçilerek, eğitimde yardımcı kaynak olarak kullanılmak üzere öğrencilerimiz için de ayrıca yayımlanacaktır.
Bu çalışma pek çok zor aşamadan sonra ortaya çıkmıştır. Özellikle alan araştırmaları sırasında, kaynak şahısların sabırla bizim sorularımıza cevap vermesi ve bize yardımcı olması, teşekkürle ödenecek borç değildir.
Bir diğer aşama ise tashih konusudur. Eserin daha güzel yayımlanması için çırpınan ve bizimle bu çalışmanın heyecanını paylaşan çalışma arkadaşlarımız Arş. Gör. Ülker ŞEN'e, Arş. Gör. Özkan AYDOĞDU'ya, Öğr. Gör. İbrahim ÖZBAKIR'a, Arş. Gör. İpek YILDIZ'a ve Tarih Öğretmeni Osman Kubilay GÜL'e ayrıca teşekkür borçlu olduğumuzu özellikle belirtmek isteriz.
İsteme Adresi: ajansguler@hotmail.com
Tel: 0 312 342 16 41
Copyright © Prof. Dr. Necati Demir - www.necatidemir.net / www.necatidemir.tk Tüm hakları saklıdır.